Lajiesittely

Ampumahiihdossa yhdistyy kaksi varsin erilaista ja vaativaa lajia: hiihto ja ammunta. Hiihto tapahtuu vapaalla hiihtotyylillä (luisteluhiihto) ja ammunta tarkoitukseen valmistetulla pienoiskiväärillä. Aseen hankinta on luvanvaraista.

Ampumataulut sijaitsevat 50 metrin päässä ampumapaikalta. Ammunta suoritetaan joko makuu- tai pystyasennosta (pystyasento vain 17v ja vanhemmat). 13v -sarjat ja sitä nuoremmat sarjat ampuvat ase tuettuna.

Urheilija kantaa (vain 17v ja sitä vanhemmat) kilpailun aikana asetta selässään ja ampuu kilpailusta riippuen kaksi tai neljä kertaa viiden laukauksen sarjan. Alle 17v sarjoissa asetta ei kanneta selässä vaan huoltaja hoitaa aseen ampumapaikalle.

Makuutaulun halkaisija on 4 cm ja pystytaulun 11 cm. Jos urheilija ei onnistu kaatamaan taulua, siitä seuraa sakkokierros tai sakkominuutti.

Viesteissä kilpailijalla on käytössään kolme varapatruunaa ampumapaikkaa kohden. Hiihtomatkat vaihtelevat iästä ja sukupuolesta riippuen 3 kilometristä aina 20 kilometriin asti. Kilpailumuodot ovat normaalikilpailu, pikakilpailu, takaa-ajokilpailu, yhteislähtö sekä viestit.

Kesäisin lajia on mahdollista harjoitella sekä kilpailla ampumajuoksussa sekä rulla-ampumahiihdossa.